Европейците спешно увеличават своя военен потенциал

Европейците спешно увеличават своя военен потенциал Снимка: https://pixabay.com/

Във вторник Франция обяви, че ще отдели 413 милиарда евро за отбрана през следващите седем години

Годишният бюджет ще се увеличи от 32 милиарда евро през 2017 г. на 69 милиарда евро през 2030 г., повече от два пъти.

Ядреното възпиране ще бъде един от ключовите раздели на това увеличение на бюджета, включително изграждането на ново поколение ядрени самолетоносачи. Правителството на Макрон също така иска да инвестира в киберзащита, космическа отбрана и подводна отбрана.

Руската агресия в Украйна провокира необходимостта от повишена сигурност сред повечето партньори в Европа", каза френският министър на отбраната Себастиен Лекорню.

"Вземете въпроса за неутралитета. Руските анализатори и руските власти трябва да помислят за това, че страни, които винаги, в продължение на десетилетия, са избрали предпазлив неутралитет, сега са решили да скъсат с този неутралитет. И това означава, че има страх."

Подобно на Франция, останалата част от Европа също участва в увеличване на бюджетите за отбрана. В началото на годината Полша обяви, че отделя 4% от своя БВП за отбрана. Безпрецедентните разходи включват бойни самолети и танкове от САЩ и Южна Корея, както и дронове от Турция.

Но несъмнено истинската революция беше преформатирането на германския бюджет за отбрана: в разгара на руската инвазия в Украйна Берлин обяви увеличение на военния бюджет със 100 милиарда евро за модернизиране на въоръжените сили.

Балтийските държави, Швеция, която чака да се присъедини към НАТО след десетилетия неутралитет, Италия и Обединеното кралство също обявиха рязко увеличение на разходите си за отбрана.

И това е не само европейска, но и световна тенденция: Австралия, Южна Корея и Япония също се превъоръжават с бързи темпове, в атмосфера на военно напрежение и нервност, напомняща за Студената война.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: