Всеки шести жител на Земята страда от безплодие

Всеки шести жител на Земята страда от безплодие Снимка: https://pixabay.com/

Всеки шести жител на Земята страда от безплодие, сочи доклад на Световната здравна организация

„Това се случва независимо от това къде живеят и с какви ресурси разполагат, което означава: безплодието не дискриминира“, каза не без хумор генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус в предговора към документа.

Според СЗО безплодието засяга 17,8% от възрастното население в богатите страни и 16,5% в страните с ниски и средни доходи.

    Безплодието не е получило достатъчно внимание в света, главно защото в дискусиите за населението основният акцент беше върху контрацепцията. Следователно безплодието просто не се разглежда като приоритет.

Паскал Алотей
Отдел по сексуално и репродуктивно здраве на СЗО

Докладът на СЗО обхваща периода от 1990 г. до 2021 г., но географските данни не са еднакви: липсва информация за Африка, Източното Средиземноморие и Югоизточна Азия.

Експертите отбелязват, че хората с безплодие "често страдат от тревожност и депресия", "съществува и повишен риск от домашно насилие".

СЗО призовава държавите да обърнат повишено внимание на превенцията, диагностиката и лечението на безплодието, включително технологиите за репродуктивно здраве, и да ги направят достъпни за обществеността.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: