До 2040 г. броят на случаите на рак може да се увеличи с 55 процента

До 2040 г. броят на случаите на рак може да се увеличи с 55 процента Снимка: https://pixabay.com/

Ако нивата на ракови заболявания останат стабилни и нарастването на населението и стареенето продължат успоредно, приблизително 28 милиона нови случая ще бъдат регистрирани в световен мащаб до 2040 г., съобщи Световната здравна организация

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на случаите на рак в света се очаква да нарасне с 55 процента до 2040 г. в сравнение с 2020 г.

„Ако случаите на рак останат стабилни и нарастването на населението и застаряването продължат паралелно, се очаква до 2040 г. в света да бъдат регистрирани 28 милиона нови случая“, съобщава Анадолската агенция.

До 2040 г. се очаква броят на пациентите с рак да нарасне с 54,9% спрямо 2020 г., като увеличението е с 60,6% по-високо при мъжете, отколкото при жените.

Ракът, втората най-честа причина за смърт, се диагностицира при 734 000 души всяка година, а през 2020 г. един на всеки шест смъртни случая се дължи на рак.

Повече от 19,2 милиона души по света са били диагностицирани с рак през 2020 г.,  повече от 9,9 милиона души са починали от болестта.

Ключът към превенцията е ранната диагностика

Най-често срещаните видове рак са известни като рак на белия дроб, простатата, дебелото черво, стомаха и черния дроб при мъжете и рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб, шийката на матката и щитовидната жлеза при жените.

В световен мащаб около 400 000 деца се разболяват от рак всяка година.

Физическото, емоционалното и икономическото бреме на болестта продължава да нараства в световен мащаб, което прави ситуацията изключително трудна в много страни със среден и по-нисък доход.

30 до 50 процента от смъртните случаи от рак могат да бъдат предотвратени с ранна диагностика и ефективно лечение, но  значителен брой пациенти нямат достъп до навременна диагностика и лечение.

Лечения като хирургия, химиотерапия, лъчетерапия и трансплантация на костен мозък са най-често срещаните лечения за рак.

Според Международната агенция за изследване на рака в Азия има най-много случаи – 9,5 милиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: