Мъж е блокиран в Израел за 8000 години докато не плати 3,34$ мил. издръжка

Мъж е блокиран в Израел за 8000 години докато не плати 3,34$ мил. издръжка Снимка: isroe.co.il

Съпругата му го осъди за издръжка, той не трябва да напуска страната до 9999 година

Ноам Хупърт "заседна" в Израел, докато не изплати над 3 милиона долара издръжка на съпругата и децата си, съобщава порталът isroe.co.il.

Поради необичайния закон за развод в Израел, австралийският баща на две деца не може да напуска страната в течение на почти 8000 години, след като бившата му съпруга заведе дело за издръжка.

Ноам Хупърт, 44-годишен австралийски гражданин, се премества в Израел през 2012 г., за да бъде по-близо до семейството си.

След това бившата му съпруга подава срещу него заповед за "стопиране на напускането му",  забраняваща на Хупър да напуска страната по каквато и да е причина, докато не изплати "бъдещия дълг" за издръжка, който през 2013 г. възлиза на 3,34 милиона долара.

Докато бащата не изплати цялата сума, му е забранено да напуска страната до 31 декември 9999 г., без възможност за освобождаване от работа или отпуск. "От 2013 г. аз съм затворен в Израел", пояснява Хупърт.

Смята се, че бащата е един от многото чуждестранни граждани, блокирани в страната поради развод. Той казва, че други австралийски граждани също като него са преследвани от израелската "правосъдна система", само защото са били в брак с израелски жени, съобщава News.com.au.

Британската писателка Мариан Азизи изчислява, че в такива случаи "стотици" австралийци могат да се окажат в чужбина. "Това е строго пазена тайна", каза Азизи. - "Мога само да предположа, че там те са стотици (австралийци)", добавя тя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: