Швеция вече не е сигурна, че ще се присъедини към НАТО до юли

Швеция вече не е сигурна, че ще се присъедини към НАТО до юли Снимка: https://pixabay.com/

Швеция подаде молба за присъединяване към военния съюз след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, но Унгария и Турция не одобриха кандидатурата й

Шведският министър на външните работи заяви, че вече не е сигурен, че страната му ще може да се присъедини към НАТО до юли след нови признаци на противопоставяне от страна на Унгария, предава Хина.


Външният министър Тобиас Билстрьом каза миналата седмица, че се "подразбира", че Швеция ще стане член до срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Той обаче изтъкна пред новинарската агенция TT ​​в четвъртък: "Забелязах неща, които бяха казани през последните дни, особено от унгарска страна, и това означава, че винаги имате причина да промените думите си.

„Мисля, че „надяваме се“ е по-добре в този контекст“, добави той.

Ден по-рано говорител на унгарското правителство каза, че приемането на Швеция се забавя поради "оплаквания" относно предишни критики на Стокхолм към политиките на премиера Виктор Орбан.

Турция обвини Швеция в укриване на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара и нейните западни съюзници смятат за терористична група.

Отношенията бяха влошени от протест през януари близо до турското посолство в Стокхолм, при който крайнодесен политик подпали копие на Корана.

Шведското правителство заяви, че приема турските обвинения сериозно, но добави, че има някои искания, като например екстрадирането на хора, които Турция смята за  вредители, които не може да изпълни.

Финландия кандидатства за членство в НАТО едновременно с Швеция. Парламентът на Унгария одобри членството й в НАТО в понеделник, а Турция вече го ратифицира.

По материали на Аljazeera

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: