Европейският пакт за климата събра предприемачи от България в подкрепа на по-зелен свят

Европейският пакт за климата събра предприемачи от България в подкрепа на по-зелен свят Снимка: distinkt.bg

Европейският пакт за климата събра предприемачи от България с проекти в подкрепа на по-зелен свят

Наскоро провелото се събитие “Entrepreneurship for climate neutra lfuture”, част от дейностите на Европейския пакт за климата в България, събра на едно място десетки предприемачи и граждани, които се интересуват от зеленото бъдеще на страната. Събитието се организира от Cleantech България - координатор на Европейския пакт за климата в България. Срещата представи полезните съвети и ноу-хау на хора, изминали пътя на промяната. 

Посланиците на Климатичния пакт у нас разказаха подробно как техните собствени начинания успяват да създават положителна тенденция за трансформация. На събитието бяха инфлуенсърът Рада Бонева, психологът Ирена Петрова, инициатор на проекта “Храна за земята”, както и съоснователят на платформата за храна FoodObox Джейн Димитрова. Всяка от тях представи своите проекти и начините, по които влияе на аудиторията си и на хората около себе си, да правят осъзнат избор и по-лесно да живеят по екологично съобразен начин. 

Втората част на събитието се проведе под формата на дискусия, където идеята за технологиите като носител на зеленото бъдеще бе категоричен фаворит на всички запитани за това, как светът може да достигне до живот без отпадъци .Сред интересните отговори на присъстващите се открои активното поощряване на навиците за екосъобразен начин на живот, които трябва да започнем да развиваме веднага. 

Разделното събиране на отпадъци и рециклирането също излязоха на преден план според мнението на участниците в дискусията, като част от начините да бъдем по-отговорни към природата, а ролята на държавата и поощрението към всеки гражданин се откроиха сред стимулите, които да помогнат за по-бърза реализация и висока ангажираност на обществото.

Интерес предизвика и изказването на ученичка от местна гимназия. Тя изрази колективното желание на своите съученици и приятели за нуждата от добавяне на информация за климата и климатичните промени в учебната програма. Това, както и желанието на всички присъстващи да намерят правилния начин за постепенна и устойчива промяна, стои в основата на инициативата на Европейския пакт за климата, която насърчава гражданите към все повече малки стъпки в ежедневието им, което да доведе до осезаема промяна за цялото общество. 

За Европейския климатичен пакт

Като част от Европейския зелен пакт, Пактът има за цел да се превърне в оживено пространство за споделяне на информация, обсъждане и действия във връзка с климатичната криза и предлагане на подкрепа за европейското климатично движение с цел растеж и консолидиране. Заедно с растежа на нашата общност расте и обхватът на дейностите на пакта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: