В орбита около Земята ще се появят спътници - патрули

В орбита около Земята ще се появят спътници - патрули

Космосът отдавна не е само обект на научни изследвания

Големите държави и техните космически агенции изстрелват военни сателити и тестват антисателитни оръжия в подготовка за вероятно противопоставяне в орбита. Това крие определени опасности.

Корпорациите IHI (Япония) и Northrop Grumman (САЩ) подписаха меморандум за сътрудничество и съвместна работа по създаването на малки високоманеврени спътници за изследване на космоса. IHI използва своите съоръжения повече от 10 години, за да предоставя услуги за космическо разузнаване за безопасна работа на сателити.

Сътрудничеството ще позволи да разшири дейността си с нови кораби на Northrop Grumman, компания за аерокосмически и отбранителни технологии с дългогодишен опит в предоставянето на наземни и космически продукти за наблюдение на космическата среда и подпомагане на откриването, идентифицирането и характеризирането на космически обекти.

    „Напоследък наблюдаваме увеличаване на военното разузнаване от други страни, което се превръща в заплаха за националната сигурност. Трябва да идентифицираме подозрителни сателити, за да разберем тази заплаха“, казва изпълнителният директор на IHI Фумихару Намики.


Съюзът между Япония и Съединените щати, разбира се, засяга преди всичко националната сигурност на страните, но ще се разпростре и в глобалното космическо пространство, в което присъстват такива играчи като Китай и Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: