Най-голямата китайска логистична компания спря доставките за Русия

Най-голямата китайска логистична компания спря доставките за Русия Снимка: porttechnology.org

Дни след посещението на Си Дзинпин, OOCL Logistics, която управлява флот от 70 контейнеровоза, включително два ледоразбивача, спря вече платен транспорт на стоки.

Отменените пратки трябваше да доставят във Владивосток дрехи и обувки от складовете в Шанхай и Шенжен. Като причина за отказа се посочват санкциите, наложени на Русия, съобщава Telegram-каналът Baza, позовавайки се на руски вносители.

Представителите на OOCL обясниха, че няма да приемат стоки от доставчици на руски компании, нито възнамеряват да ги товарят в контейнери и да ги прехвърлят на трета страна-превозвач. OOCL Logistics е собственост на Orient Overseas, една от най-големите логистични компании с контейнери в света със седалище в Хонг Конг.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че западните страни са засилили натиска върху държави, които не са се присъединили към санкциите срещу Русия.

„Не е новина, че страните от колективния Запад, начело със САЩ, оказват неприкрит груб натиск върху редица държави, които не се присъединяват към незаконните ограничения, наложени на страната ни. Самите държави ни го казват. За съжаление, им се налага да се сблъскват с такъв натиск“, каза Песков пред репортери, цитиран от Интерфакс.

Две държави също ограничиха доставките за Русия. Първо Турция отказа да доставя санкционни стоки, като турското правителство предаде на местните компании списък със забранени за доставка в Русия продукти. 

Вчера и Казахстан обяви, че ще ограничи значително възможността руски компании да заобикалят санкциите, като от 1 април въвежда онлайн система за проследяване на стоки, които се внасят в страната за реекспорт към Русия, съобщи Financial Times.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: