Чарлз III отложи официалната си визита във Франция

Чарлз III отложи официалната си визита във Франция Снимка: thecrownchronicles.co.uk

Решението е взето след молба на френския президен Еманюел Макрон, съобщиха Даунинг стрийт.

Френският президент каза, че осъществяването на посещението в настоящия момент ще бъде проява, че "не сме сериозни и че ни липсва здрав разум”.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел Еманюел Макрон обясни: „Тъй като изпитваме голямо приятелство, уважение и респект към Негово Величество, Кралицата Консорт и британския народ, поех инициативата тази сутрин да се обадя на краля и да обясня ситуацията... Здравият разум и приятелството ни подтикнаха да предложим отлагане".

Бъкингамският дворец каза, че решението за отлагане на тридневното посещение на Чарлз III и кралицата-консорт Камила се дължи на "ситуацията във Франция", обхваната от бурни протести срещу пенсионната реформа, въведена от френското правителство. „Техни Величества с нетърпение очакват възможността да посетят Франция веднага щом бъдат намерени подходящи дати“, се добавя в изявлението. Според Еманюел Макрон, това би било възможно в началото на лятото.

Пътуването на Чарлз III и кралицата-консорт Камила до Париж и Бордо трябваше да започне в неделя. Но в четвъртък и двата града бяха обхванати от масови демонстрации и може би най-тежките сблъсъци между демонстранти и полиция от началото на стачната вълна. Беше запален входът на историческата сграда на кметството в Бордо, което трябваше да бъде един от обектите на кралската визита. 

Кралят и Камила трябваше да се разходят по Шанз-Елизе в сърцето на Париж и да присъстват на банкет в тяхна чест във Версай с президента Макрон. Камила трябваше да открие изложба в една от основните забележителности на Париж - музея д'Орсе. След това се очакваше кралската двойка да се отправи към Бордо.

Но всяка стъпка от посещението беше изложена на риск да стане обект на протестите – дори персоналът, който постила червените килими при официални посещения, планира стачка. 

Тази визита беше изключително важна за Чарлз III като негово първо държавно посещение при един от най-близките и стари съюзници на Обединеното кралство. Отлагането на пътуването провали и плановете на френските синдикати да повлияят директно на международно събитие с протестите срещу пенсионната реформа, но по този начин международният отзвук от демонстрациите може би ще бъде дори по-голям

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: