Руска шпионска мисия в Полша се провали

Руска шпионска мисия в Полша се провали Снимка: technologyreview.com

Полските разузнавателни служби са задържали около източната граница на страната шест души, заподозрени в подготовка на саботаж в железниците, съобщава RMF, позовавайки се на Агенцията за вътрешна сигурност.

Според полското разузнаване, лицата са инсталирали скрити камери на най-важните железни пътища и са предавали изображенията в мрежата. Камерите са записвали и движението по железопътните участъци около летище близо до Жешов, където пристигат западните оръжия и боеприпаси за Украйна.

Във връзка с операцията по залавянето на шпионите, служителите на службите и полицията на Полша са приведени в повишена готовност. Засилена е и сигурността на ключови обекти от критичната инфраструктура.

Според експерти от Службата за военно контраразузнаване, Русия се опитва да получи данни за количеството и вида на оборудването, което влиза в Украйна, за да прецени дали мащабът на доставките съответства на обещаната помощ и от там да прогнозира процесите в съюзническата коалиция. Освен това подобна информация може да се използва за предприемане на контрамерки и осуетяване на доставките, включително саботаж.

След руската инвазия в Украйна Полша експулсира 45 руски дипломати от страната, като ги обвини в шпионаж. Войната сериозно подкопа способността на Москва да влияе на политиката в Европа, да поддържа шпионски мрежи и връзки с агентите си и да снабдява Кремъл с жизненоважна информация, посочи наскоро Washington Post, позовавайки се на западни разузнавателни и правителствени служби. Според тях миналата година руските разузнавачи са претърпели повече щети, отколкото през целия период след края на Студената война.

От началото на руската агресия в Украйна, от руските посолства по света, включително в България, масово бяха експулсирани служители, чиято дейност по никакъв начин не се вписваше в дипломатическия етикет. 

В САЩ и Европа бяха арестувани най-малко дузина руски шпиони. Последно, през януари Германия задържа руски агент, след многобройни арести на негови колеги в Холандия, Норвегия, Швеция, Австрия, Полша, Италия, Франция, Словения и др. Източниците на Washington Post отбелязват, че сега Кремъл се опитва да компенсира тези загуби чрез кибершпионаж, както и чрез включването на свои агенти в бежанските потоци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: