Таван на надценките може да доведе до ограничаване на избора на потребителите

Таван на надценките може да доведе до ограничаване на избора на потребителите Снимка: pxhere.com

Има риск и за изчезване на стоките и намаляване на качеството и грамажите

Опасявам се, че въвеждането на таван на надценката за някои стоки, каквато идея идва като заменяща тази за таван на цените, може да доведе до изчезването на тези стоки, намаляване на грамажи или влошаване на качеството, сподели притесненията си пред bTV радио създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

В последните седмици чухме различни предложения, имаше и такова за таван на цените, сега се появява и това за таван на надценките. Ако се вслушаме в мнението на икономистите, до което се доближава и моето лично, трябва да се замислим върху това, че е трудно в условия на пазарна икономика и на свободен пазар, в който търсенето и предлагането са в пряка връзка, да се очаква, че подобни намеси могат да доведат до дългосрочни положителни резултати за потребителите, коментира Руменова. 

Тя обясни какво може да се случи с продуктите, за които се въведе ограничение на надценката. „Може да стане така, че те да се продават някъде на черно, защото това няма да бъде изгодно за самите търговци, или пък изобщо да изчезнат от рафтовете и да бъдат изнесени на други пазари, където за тези продукти няма такива. Това би довело до ограничаване на избора на самите потребители, защото дори и да се постави таван на надценката на тези продукти, ако те липсват и не могат да бъдат закупени, реално потребителите няма да могат да се възползват от тази мярка. 

Другата опасност е да се засили тенденцията, която наблюдаваме от няколко месеца и в други държави – за намаляване на грамажа на потребителските опаковки. Това отново не е в полза на потребителите. Да не говорим, че може да се влоши и качеството, което е много притеснително.“, предупреди още Габриела Руменова. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: