Германският концерн Rheinmetall планира да построи завод за танкове в Украйна

Германският  концерн Rheinmetall планира да построи завод за танкове в Украйна Снимка: breakingdefense.com

Инвестицията от около $ 200 милиона е предмет на активни преговори, като се очаква заводът да произвежда годишно до 400 бойни машини, включително от най-новия модел KF51 Panther.

Това заяви в интервю за вестник Rheinische Post шефът на Rheinmetall Армин Папергер. Позовавайки се на думите му, Reuters  цитира информацията, че решението се очаква през следващите два месеца.

По преценка на Папергер, Киев ще има нужда от 600 - 800 танка, докато съюзниците обещаха да доставят общо 320. Най-вероятно обаче, до началото на април само 50 бойни машини ще стигнат до фронта, отлебязва Times.

Миналото лято Rheinmetall представи прототип на KF51 Panther на изложение в Париж, обявявайк го за най-мощния боен танк в света. Смята се, че бронята му е еднакво силна и дори по-добра от най-новата модификация на Leopard 2. 

KF51 Panther е оборудван със 130 мм оръдие, което се зарежда автоматично, усъвършенствана система за управление на огъня, система за активна защита и дронове. С танкове KF51 Panther все още не разполага нито една армия в света.

Междувременно, през февруари Папергер каза пред вестник Handelsblatt, че концернът е предложил да изпрати танкове Panther в Киев. Ако Rheinmetall получи лиценз за износ, машините ще могат да постъпят на разположение на въоръжените сили на Украйна след 15 - 18 месеца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: