Украйна ще получи от САЩ ракети Patriot следващата седмица

Украйна ще получи от САЩ ракети Patriot следващата седмица Снимка: Wikipedia

Като част от следващия пакет от военната помощ американската страна ще предаде на Украйна зенитно-ракетни системи Patriot и комплекти за модернизиране на свободно падащи бомби в "умни"

Това съобщава CNN, позовавайки се на източници. Очаква се оръжията да бъдат доставени на въоръжените сили на Украйна следващата седмица.

Високоточните бомби могат да помогнат на Украйна да атакува фиксирани руски отбранителни линии или други големи цели. Но те трябва да бъдат изстрелвани от изтребители, което остава сериозен проблем поради собствената система за противовъздушна отбрана на Русия “, се казва в публикацията. CNN не предоставя никакви подробности относно потенциалните доставки.

Миналата седмица The Washington Post съобщи за плановете на САЩ да доставят на Украйна оборудване за умни бомби. На 13 декември Patriot CNN съобщи за намерението да прехвърли системата за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна: Кремъл нарече тази информация „ненадеждна“, Белият дом не я потвърди, но и не я опроверга.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 18 декември, че преговорите със Съединените щати за доставката на Patriot се движат в "положителна" посока.

* MIM-104  Patriot е американска зенитно-ракетна система, използвана от американската армия и редица съюзнически нации.

Произвежда се от компанията „Рейтион“, базирана в САЩ. Системата Пейтриът заменя „Найк Хъркълийс“, в качеството на основна платформа за въздушна защита на средни височини, и системата „Хоук“ в качеството на платформа за въздушна тактическа защита на средни и големи височини. В допълнение към това, Пейтриът има и способности за прехващане на балистични ракети, в конфигурацията PAC-3.

Активният компонент на американският ракетен щит в Европа се състои именно от ракети Пейтриът в горепосочената конфигурация. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: