Китай замисля аналог на Starlink

Китай замисля аналог на Starlink Снимка: SpaceX

Целите са разпространение на интернет и евентуално за изместване на сателитите на Мъск

Група китайски учени предложи да се създаде огромнa спътниковa групировка в ниска околоземна орбита.

 Устройствата ще се използват за осигуряване на високоскоростен достъп до интернет на потребители по целия свят, както и за ефективно противодействие на сателитното съзвездие Starlink, собственост на американския милиардер Илон Мъск.

Някои подробности от плана за създаване и развитие на китайската сателитна група бяха споделени от South China Morning Post. Журналистите се позовават на думите на ръководителя на изследователския екип, предложил проекта с кодовото име GW, доцента на Пекинския университет по авиация и астронавтика Сю Кан. Източникът не обяснява какво означава посоченото съкращение в името на проекта.

Китайската сателитна група GW ще включва 12 992 апарата, които ще се управляват от новосформираната държавна China Satellite Network Group Co. Задачите на посоченото китайско сателитно съзвездие Кан и неговите колеги обясниха на страниците на китайското списание Command Control and Simulation от 15 февруари. По-специално в него се посочва, че сателитите GW ще бъдат използвани, наред с други неща, като противодействие срещу сателитите Starlink на SpaceX.

Графикът за изстрелване на китайските сателити GW все още не е определен, но публикацията посочва, че техният брой ще бъде подобен на сателитната група SpaceX, която планира да изведе повече от 12 000 сателити Starlink в ниска околоземна орбита до 2027 г. Изданието посочва, че разполагането на китайски сателити „ще бъде извършено много бързо и преди Starlink да приключи с разполагането на своите устройства“. Той също така обяснява, че това „ще позволи на страната ефективно да се настани на ниска околоземна орбита и да предотврати превземането на орбитата от сателитите Starlink“.

Китайските сателити могат да бъдат доставени „в орбити, които Starlink все още не е заел“, пишат учените, добавяйки, че „използването на определени орбитални височини ще предостави на [китайските сателити] предимства и дори способности, които ще им позволят да потискат [операциите] на сателитите Starlink." Според учените техните сателити могат да бъдат оборудвани да изпълняват задачи, насочени срещу сателити Starlink, например за „дългосрочно наблюдение на сателитите Starlink от близко разстояние“.

Според South China Morning Post Китайската национална космическа администрация по-рано призова за международно сътрудничество в космоса и отбеляза, че конфронтацията в областта на сателитните комуникации само ще навреди на всички страни в подобни конфликти.

Според SpaceX сателитната мрежа Starlink в момента има над 3800 устройства в ниска околоземна орбита.

 

източник:     South China Morning Post

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: