Bloomberg: Руски петрол се претоварва в международни води

Bloomberg: Руски петрол се претоварва в международни води Снимка: supplychainbrain.com

Милиони барели петрол и петролни продукти с руски произход се прехвърлят от едни танкери на други в открито море, за да се заобиколят санкциите „законно” и да се намалят логистичните разходи на руските превозвачи.

Авторитетната новинарска агенция отбелязва, че от началото на 2023 г. по този начин в района на гръцкия залив Лаконикос са пренатоварени най-малко 23 милиона барела петрол и петролни продукти от Русия. 

Гръцките власти се оплакват, че не могат да направят нищо, тъй като дейността не се упражнява в гръцки териториални води, а в международни. Ситуацията привлече вниманието на европейските власти и европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис заяви, че Европейската комисия ще намери решение за проблемите, причинени от подобна търговия. 

Гърция се опасява не само заради заобикалянето на санкциите, но и заради възможното опасно замърсяване на морска среда. Русия активно използва своя „флот в сянка“ - стари съдове на средна възраст 18 години, но също и кораби, пуснати на вода през 1997 г. Поддръжката и застраховката им поставят сериозни предизвикателства пред гръцките власти, тъй като всеки инцидент с петролни продукти в открито море може да доведе до екологична катастрофа, а в посочения район например има защитени местообитания за застрашени от изчезване морски видове.  За сравнение, средната възраст на използваните гръцки танкери е 12 години. 

Испанските власти обаче до голяма степен се справиха с подобен проблем. В близост до териториалните води на Сеута - африканския анклав на Испания, кораби с руски петрол по същия начин организираха прехвърлянето му в открито море. Испанските власти обаче идентифицираха компаниите, извършващи транзита и настояха за спирането на тази практика, в резултат на което подобни инциденти намаляха значително. 

Bloomberg отбелязва, че европейските власти обмислят въвеждането на единни правила срещу нелегалните петролни трансфери в европейски води.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: