Спасителните дейности в Турция приключват

Спасителните дейности в Турция приключват Снимка: newsnpr.org

В Кахраманмараш и Хатай се претърсват още 40 срутени сгради, но надеждите да се намери още някой жив сред развалините бързо отслабват.

Две седмици след като мощното земетресение уби десетки хиляди, нито Турция, нито Сирия са съобщили броя на хората в неизвестност, докато жертвите вече са над 46 000, но се очаква цифрата да нарасне, тъй като разрушените апартаменти в Турция са около 345 000, съобщава ВВС.

Останалите без дом са настанени в палаткови лагери. От Федерацията на турските собственици на хотели вече обявиха, че могат да предоставят около 10 000 стаи за пострадали в курортите Анталия, Мармарис, Фетхие, Бодрум и Кападокия, но въпреки студеното време, малцина се възползват от предложението, защото предпочитат да останат на място с надеждата да открият близките им.

Междувременно медици доброволци от Белгия откриха полева клиника до тежко пострадала болница в провинция Хатай, съобщи Euronews. Спешният център е напълно оборудван и зареден с медицински консумативи и може да поеме над 100 пациента на ден, както и да направи 15 „редови” операции и седем сложни.  Полевата болница разполага със спешно отделение, рентген, лаборатория и аптека. Белгийските медици планират да работят на място най-малко две седмици. 

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Турция на планирано посещение и заедно с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу отлетя с хеликоптер за Хатай, където обяви, че САЩ ще предоставят хуманитарна помощ на стойност $ 100 милиона, съобщава ВВС. 

„За съжаление, нашата помощ няма да бъде толкова за спасяване, а за дългосрочно възстановяване”, каза Блинкен пред репортери, отбелязвайки, че предоставянето на помощ за Сирия е „много, много голямо предизвикателство”.

Днес се очаква на срещата му с президента Реджеп Тайип Ердоган двамата да обсъдят актуални въпроси, включително отказа на Турция да ратифицира молбите за членство в НАТО на Швеция и Финландия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: