Гняв заради бавната реакция на ООН към пострадалите от земетресението в Сирия

Гняв заради бавната реакция на ООН към пострадалите от земетресението в Сирия Снимка: ВВС

Първият екип на световната организация влезе днес сутринта в засегнатите от катастрофата райони, контролирани от сирийските бунтовници.

„Мисия с представители на много наши агенции премина тази сутрин през граничния пункт от страна на Турция, като функцията ѝ до голяма степен е да оцени щетите съобщи в Женева директорът на Световната програма по храните за Сирия Кен Кросли.

Активисти и екипи за спешна помощ осъдиха бавния отговор на ООН на земетресението в контролираните от бунтовниците сирийски райони, като посочиха, че до момента повечето помощи, получени там, са дошли през летищата, контролирани от сирийското правителство, пише Euronews. 

Пред репортери в контролирания от бунтовниците град Сармада, ръководителят на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Турция Санджана Куази посочи, че ООН прави всичко възможно да предостави помощ. „Не искам да седя тук и да се оправдавам, ние също знаем, че това не е достатъчно“, каза тя. 

В неделя шефът на ООН по оказването на помощ Мартин Грифитс посети ГКПП Баб ал-Хава - единствената транзитна точка на турската граница, през която помощта от ООН може да достигне до контролираните от бунтовниците райони в Сирия и призна, че световната организация е "провалила хората в северозападна Сирия".

Вчера ООН призова за набиране на € 396 милиона за „отчаяно необходима, животоспасяваща помощ за близо 5 милиона сирийци – включително подслон, здравеопазване, храна и защита за три месеца”, обяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и също призна: „Всички знаем, че животоспасяващата помощ не пристига с необходимата скорост и мащаб“. 

В началото на март Брюксел ще бъде домакин на международна донорска конференция също с цел набиране на средства за възстановяването на пострадалите страни.

Жертвите на катастрофалното земетресение, разлюляло Турция и Сирия на 6 февруари, отне над 37 000 човешки живота, като броят на жертвите в Сирия далеч не е ясен. Някои от чуждестранните спасителни екипи вече започват да напускат засегнатите райони. Разрушени до основи са десетки хиляди сгради, включително болници, арестувани са повече от 130 турски строителни предприемачи, обвинени в некачествено строителство и заобикаляне на строителните норми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: