На "Лукойл-България" е наложена глоба за близо 68 млн. лв.

На "Лукойл-България" е наложена глоба за  близо 68 млн. лв. Снимка: https://pixabay.com/

На "Лукойл-България" е наложена санкция за близо 68 млн. лв. от Комисята за защита на конкуренцията заради злоупотреба с господстващо положение, съобщи БНР

Причината е налагане на ценова преса спрямо конкурентите, уточняват от регулатора.

Проверката бе извършена по искане на "ОМВ България" във връзка със сериозни опасения за нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от "Лукойл България" ЕООД.

Впоследствие към него са присъединени искане на "Инса ойл", както и сигнали от участници на пазара на едро.

От Комисията съобщават, че по време на проучването са събрали огромна по обем информация от "Лукойл-България" ЕООД, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, Агенция "Митници" и почти всички големи търговци и притежатели на складове за горива и подчертават, че благодарение навременната намеса на регулатора е предотвратена целенасочена стратегия на "Лукойл-България" ЕООД постепенно да завземе пазара на едро на горива.

Според КЗК дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител. Затова от комисията считат, че единственият интерес на господстващото предприятие "Лукойл-България" ЕООД, е да елиминира конкурентите си на пазара и да наложи едностранно по-високи цени на потребителите.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд на София област  в 14-дневен срок.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: