Научиха изкуствен интелект да лети

Научиха изкуствен интелект да лети Снимка: It-world

Той може да воюва във въздушното пространство

"В началото на декември 2022 г. разработчиците на алгоритъм с кодовото име Air Combat Evolution качиха своя софтуер за изкуствен интелект (ИИ) в специално модифициран изпитателен самолет F-16, разположен в авиобазата на ВВС на САЩ в Калифорния и извършиха няколко полета", се казва в прессъобщение на DARPА. 

"Полетите демонстрираха, че изкуственият интелект може да управлява пълноразмерен изтребител".

Програмата по създаване на безпилотен самолет-изтребител стартира през 2019 г., когато агенцията започва да работи върху взаимодействието човек-машина във въздушни боеве

През 2020 г. започва тестване на взаимодействието на системите за управление на изтребителя с изкуствен интелект. 

В същото време агенцията провежда тестове-състезания Alpha Dogfight Trials, за да разбере кой може да създаде най-модерния алгоритъм за самолет с изкуствен интелект.

Air Combat Evolution е един от над шестстотинте проекта на Министерството на отбраната за използване на изкуствен интелект. 

През 2018 г. правителството на САЩ обеща да похарчи до 2 милиарда долара за развитието на ИИ. Въпреки това, само през 2022 г., планираните разходи надхвърлиха 2,58 милиарда долара, изразходвани за научноизследователска и развойна дейност в областта на ИИ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: