Как на 14 февруари да не стане от „ефект“ – „дефект"

Как на 14 февруари да не стане от „ефект“ – „дефект" Снимка: metro.ua

Внимавайте с подаръците-изненада

Все още се срещат оферти за запазване на места за настаняване и ресторанти за 14 февруари, които са активни и можем да се възползваме от тях. Нашето проучване за тази година показва, че за някои от тях са предложени отстъпки от 10 до 15 процента.“ Това каза по bTV радио основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. 

Тя препоръча преди да резервираме настаняване, първо да проверим самия хотел. „Можем да го направим на сайта на Министерството на туризма - има специален регистър, влизаме там и виждаме съществува ли този обект в регистъра, отговаря ли неговата категория, която е посочена на сайта на хотела или в разглежданата от нас обява. Категоризацията е много важна от гледна точка на това да можем да си изградим предварително представа какъв обем услуги ще получим и с какво качество.“, обясни Руменова. 

„След това да разгледаме по-подробна информация за неговото описание, за снимките, които са поставени и в офертата, и на сайта на хотела, и когато вече сме се спрели на стая, която считаме, че отговаря на нашите изисквания, предварително да проверим тази ли е цената, която ще платим за нея. Много пъти, дори в самия сайт на обекта пише една цена, която обаче не знаем точно за коя стая се отнася. Просто самият сайт не е детайлно разработен и се разчита на това, когато се обади потребителят, да се договорят устно за някаква цена. Така има риск потребителят да плати повече, отколкото би трябвало за тази стая“, обърна внимание експертът. 

Габриела Руменова предупреди и за практиката резервацията да излиза по-скъпо директно чрез обекта в сравнение с платформа или друг посредник. „За потребителите този подход може да изглежда странен, макар че той има своите професионални логики и обяснения, но много често, когато се обадим директно в обекта да направим резервация, може да платим по-висока цена, отколкото ако го направим чрез посредник или чрез платформа. Затова дори да сме си харесали от сайта на хотела настаняване, може да опитаме да видим през платформи дали се предлага настаняване на същия обект и да се опитаме през платформи да ги сравним. Също така трябва да имаме предвид, че когато пакетът или самото настаняване се предлага чрез посредник, може да не е оставена възможност за всички налични стаи или услуги да бъдат запазени чрез тази платформа.“ 

Ако предлаганите в някои пакети за Деня на влюбените „подаръци-изненади“ ще бъдат централен елемент в нашата организация, трябва да не оставяме тази завеса неповдигната поне за нас. Повечето обекти залагат на класически решения – цветя, балони,плодове и сладкиши със собствени снимки. Други обаче не предлагат описание на този елемент от офертата и той остава мистерия. Трябва да разпитаме подробно каква е тази „изненада“, защото тя може да е много ефектна за по-екстравагантните хора или за двойки, които са заедно от по-дълго време. Но може да се окаже, че е нещо, което нашият партньор не би приел в момента или дори и на по-късен етап. Тогава е по-добре да помислим какво ние бихме могли да приготвим“, каза още тя. 

За резервациите в заведения за Трифон Зарезан най-важно е да проверим дали цените в менюто ще останат същите, да изискваме касова бележка и да я пазим, за да можем да защититм правата си, включително при здравословен проблем след консумация на некачествена храна или фалшив алкохол

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: