Заради земетресението в Турция литосферните плочи са се изместили с 3 метра

Заради земетресението в Турция литосферните плочи са се изместили с 3 метра

Президентът на италианския Национален институт по геофизика и вулканология (INGV) Карло Доглиони каза, че заради земетресението в Турция литосферните плочи са се преместили с 3 м

Това той съобщи пред вестник Corriere della Sera.

Според учения Арабската литосферна плоча се е изместила с 3 м на североизток-югозапад по отношение на Анадолската литосферна плоча. В този случай общият размер на разлома е най-малко 150 км.

Говорим за структура в граничната зона между този свят, арабската плоча и анадолската плоча... всичко се случи за няколко десетки секунди“, обясни Доглиони.

Всъщност, добави ученият, Турция  се е изместила по отношение на Сирия. Той добави, че е невъзможно да се предвиди кога ще приключи поредицата от вторични трусове. Според Доглиони, докато не се освободи натрупаната енергия, феноменът няма да спре.

В Централна Турция във вторник имаше трето земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер. По последни данни три земетресения и няколко десетки вторични труса са отнели живота на повече от четири хиляди жители на Турция и Сирия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: