The Economist изчисли, че бабите и дядовците в света са 1,5 милиарда

The Economist изчисли, че бабите и дядовците в света са 1,5 милиарда Снимка: https://pixabay.com/

Броят на бабите и дядовците в света (възрастните хора, интегрирани в семейни отношения) е нараснал от 0,5 милиарда през 1960 г. до 1,5 милиарда сега

Това установиха анализатори на The Economist. В материала на изданието се посочва, че съотношението баби и дядовци към деца под 15 години се е увеличило от 0,46 на 0,8 от 1960 г. насам (т.е. на 100 деца се падат 80 възрастни хора).

До 2050 г., според нашите прогнози, ще има 2,1 милиарда баби и дядовци (което е 22% от цялото човечество), като бабите и дядовците ще бъдат малко повече, отколкото децата под 15 години“, споделят демографската си прогноза авторите на The Economist. Сега бабите и дядовците съставляват приблизително 20% от населението на света.

Анализаторите очакват, че тази тенденция ще позволи в бъдеще да се извърши "социална революция", свързана с прехвърлянето на жените на платена работа.

„Животът на 40 км от бабата увеличава процента на участие на омъжените жени с малки деца в изграждането на кариера с 4-10%“, сочат данни от проучване на Вашингтонския университет.

През декември 2022 г. беше публикувана статия на икономисти от Харвардския университет за Международния валутен фонд, в която се отбелязва, че застаряването се превръща в основна тенденция за световното население.

The Economist прогнозира значително увеличение на държавните разходи поради появата в икономическите отношения на повече хора, претендиращи за социални помощи и държавна подкрепа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: