ЕС се готви за "дълга война" и нови санкции срещу Русия

ЕС се готви за "дълга война" и нови санкции срещу Русия Снимка: Euronews

Швеция пое ротационното председателство на Евросъюза и очерта приоритетите му: сигурност, конкурентоспособност, енергия и демократични ценности.

"Ще подкрепяме Киев толкова дълго, колкото е необходимо", заяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом. По думите му, помощта ще бъде комплексна: политическа, военна, икономическа и хуманитарна, наред с налагането на нови ограничения срещу Русия. „Санкциите са най-добрият инструмент на ЕС, за да помогнем на Украйна да спечели тази война, което е крайната цел на това, което правим“, каза Билстрьом, цитиран от Reuters.

От началото на войната ЕС е приел девет пакета санкции. Новите ограничения могат да включват допълнително замразяване на активи и забрани за пътуване за руски лица с отношение към войната. Предвижда се и допълнително затягане на вноса в Русия на стоки, които могат да се използват за военни цели.

„Въпреки продължаващите опити на Русия да ни раздели, единството в ЕС остава силно, включително със съюзниците отвъд Атлантика. ЕС е готов да продължи да затяга санкциите, да гарантира тяхното ефективно и последователно прилагане, както и да предотврати заобикалянето им от Русия“, подчерта Билстрьом.

По-рано премиерът на Украйна Денис Шмихал на среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс предложи в 10-ия пакет да се включат санкции срещу руската ядрена индустрия, а "Росатом" да се постави в черния списък заради окупацията на АЕЦ „Запорожие”. Шмихал подчерта, че „агресорът трябва да бъде наказан за атаките срещу енергийния сектор на Украйна и престъпленията срещу околната среда“.

На свой ред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви разширяването на санкциите срещу онези, които помагат на Русия във войната с Украйна, визирайки Беларус и Иран.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: