Приближава ли се Швейцария до членство в Европейския съюз

Приближава ли се Швейцария до членство в Европейския съюз Снимка: productip.com

Според главния швейцарски преговарящ Ливия Леу има известно раздвижване в процеса.

В интервю за SWI swissinfo.ch тя припомня, че през май 2021 г. швейцарското правителство прекъсна преговорите с ЕС, изразявайки предпочитанието на алпийската държава да продължи пътя си паралелно, но не заедно с блока. ЕС реагира със студенина, като наред с други стъпки, изключи Швейцария от списъка на асоциираните държави в научната програма "Хоризонт Европа". 

Въпреки това, отношенията на страната с ЕС остават като цяло много добри, особено със съседите ѝ Германия и Австрия. Изглежда и в преговорния процес отново настъпва амосфера на сближаване чрез редица проучвателни разговори, от които става ясно, че като цяло ЕС е съгласен с пакетния подход, предложен от Швейцария, но въпреки това все още има много въпроси без отговори.

В областта на свободата на движение например, Швейцария и ЕС водят дискусии от много дълго време, включително по въпроса за защитата на заплатите, както и относно трудовата емиграция. Двете страни активно обсъждат Директивата за правата на гражданите на ЕС, „за да се разбере къде има проблеми и къде трябва да защитим основните интереси на Швейцария”, посочва Ливия Леу.

Тема, която може да изостри отношенията, са някои гласове в Европа, които намекват, че Швейцария може да се възползва от енергийната криза в Европа, предизвикана от войната на Русия в Украйна. Ливия Леу обаче е категорична, че никой няма полза от тази война, включително Швейцария. Според нея обаче, това, което войната постигна, е че сближи европейските страни, внасяйки много по-дълбоко разбиране за общите ценности, включително и с първата среща в Прага на т. нар. „Европейска политическа общност“, където Швейцария присъства.

„Тази нова инициатива е много интересен вариант за нас, т.е., да работим с всички страни в Европа, без да имаме конкретна рамка”, смята Ливия Леу. Същевременно тя оцени като отличен подход от страна на ЕС да приеме нови страни със статут на кандидати и отбеляза, че това внася динамика в начина, по който европейските държави искат да сътрудничат помежду си.

Макар и без да е член на ЕС, Швейцария се присъедини към много от санкциите срещу Русия, разширявайки разбирането за своя неутралитет, което също е стъпка в посоката на единодействие в рамките на блока или извън тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: