Какви проблеми срещнаха потребителите при покупките за празниците

Какви проблеми срещнаха потребителите при покупките за празниците Снимка: e-pepper.ru

Анализ на експерти от платформата "Ние, потребителите"

Неработещи кодове за отстъпки при пазаруване през Интернет, фалшиви стоки, непредоставяне на инструкции за употреба на електрически уреди и съмнение за опасност, маркиране на артикули с намалени цени на редовните им цени. Това са част от проблемите, с които са се срещнали последователи на онлайн платформата „Ние, потребителите“ при покупките покрай отминалите коледно-новогодишни празници, разказа пред Bulgaria ON AIR основателят на проекта Габриела Руменова. 

Когато потребителите установят, че предоставеният индивидуален код за отстъпка от 10% или 15% не действа и се възмутят с коментар в страницата на търговеца в социалната мрежа, негов представител се извинява и му дава глобален код за отстъпка от 1%. Понякога новата „оферта“ е придружена с обяснението, че първоначално изпратеният индивидуален код не действа за някои категории продукти. Или че код, какъвто потребителят е въвел, нямат. В подобна ситуация следва да бъдат изяснени първоначално обявените официално от търговеца условия за предоставяне и ползване на кодовете за намаление на цената. При неспазването им от негова страна е налице нелоялна търговска практика, която следва да бъде санционирана и забранена от Комисията за защита на потребителите. 

„Масово инструкциите за употреба на техниката са на китайски, както се оказа и за закупения от мен вакуум масажор“, разказва потърпевша. Тя се оплаква от липса на указание, че няма стоп копче и при изпробването на уреда едва не изгорила дъщеря си, като уточнява, че цената му не е никак ниска – 70 лв. „Като им се оплаках, веднага намалиха цената наполовина! Много органи и никой не гледа. Поисках тест, но не ми се полагало да го отворя“, споделя още дамата. За безопасността на електрически уреди трябва да следи Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, а за спазване на законовото изискване за предоставяне на инструкции на употреба на български език отговаря Комисията за защита на потребителите.

Друг сигнал е свързан със закупуване през Интернет на парфюм за над 100 лв., който се оказва менте, а търговецът отказва всякаква обратна връзка с клиента си. След съдействието на експертите от „Ние, потребителите“ парите бяха възстановени само за ден. Ако човек закупи фалшиви стоки, следва да сигнализира органите на реда и Патентно ведомство, при съмнение за опасност на козметични продукти – Министреството на здравеопазването, а при нелоялни търговски практики – КЗП.

Постъпили са и оплаквания за недействителни намаления, липса на промоционални артикули, по-високи цени на дадени стоки в онлайн магазина на търговец в сравнение с физическите му обекти и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: