Американската ExxonMobil съди ЕС за опит да обложи компанията с данък свръхпечалба

Американската ExxonMobil съди ЕС за опит да обложи компанията с данък свръхпечалба Снимка: globalenergyprize.org

Американският петролен гигант ExxonMobil заведе дело в Европейския съд по обща юрисдикция срещу предложението на Европейската комисия да обложи петролните и газовите компании с данък върху свръхпечалбите, съобщава изданието Politico.

В иска се посочва, че предложената мярка се явява данък, което означава, че подлежи на регулиране на ниво национални правителства. Освен това юристите на американската петролна компания оспорват прилагането на член 122 от Договора за функционирането на Европейския съюз, който регулира доставката на определени категории стоки, предимно енергийни, в извънредни ситуации.

"Нашите дъщерни компании ExxonMobil Production Netherlands BV и Mobil Erdgas-Erdöl GmbH заведоха в съда дело срещу Съвета на Европейския съюз, за да отменят новия данък върху непредвидените печалби за петролните и газовите компании", заяви говорителят на ExxonMobil Кейси Нортън. Той също така добави, че подобно решение подкопава доверието на инвеститорите.

Според Нортън, ExxonMobil ще вземе предвид това решение при планирането на по-нататъшните инвестиции в европейския енергиен сектор.

"Дали ще инвестираме там зависи преди всичко от това колко привлекателна и конкурентна ще бъде Европа на световния пазар", каза той.

Според европейското законодателство в извънредни ситуации Европейската комисия може да внесе предложение за въвеждане на мерки за финансова или друга подкрепа за засегнатите държави, а Съветът на ЕС може да го одобри с мнозинство, заобикаляйки обсъждането в Европарламента.

Същата процедура беше използвана за определяне на минимални нива на съхранение на природен газ, намаляване на потреблението на енергия през зимата, организиране на съвместни покупки на газ и определяне на горна граница на цените на едро на природния газ в рамките на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: