Смъртна присъда заплашва най-малко 100 задържани в Иран

Смъртна присъда заплашва най-малко 100 задържани в Иран Снимка: en.as.com

Те вече са осъдени по обвинение в тежки престъпления, а именно участие в протестите, обхванали ислямската република повече от три месеца

Смята се, че реалният брой на протестиращите, изправени пред смъртна присъда, е много по-голям, тъй като семействата им са притискани да мълчат, съобщиха за ВВС от работещата в Норвегия Организация за правата на човека в Иран (IHR).

Този месец по обвинение във „враждебност срещу Бога” бяха екзекутирани Мохсен Шекари и Маджид Реза Рахнавард, и двамата на 23 години. По думите на активистите, те са били осъдени след „фиктивни процеси” и признати за виновни от „революционните" съдилища.

Силите на реда отговорят със смъртоносна сила на протестите, избухнали през септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от иранската морална полиция за „неправилно” носене на хиджаба. Според властите, става дума за „бунтове, подкрепяни от чужбина“. Според IHR, до момента в потушаването им са убити най-малко 476 протестиращи, включително 64 деца и 34 жени.

Доклад, публикуван от групата във вторник, идентифицира 100 задържани, чиито присъди или обвинителни актове са били обявени от официални ирански лица, или за тях са съобщили семействата им, а в някои случаи – журналисти.  Всички обвиняеми са били "лишени от правото на достъп до адвокат и справедливи процеси", се казва в съобщението.

Според правозащитниците, „В случаите, когато задържани или техни съкилийници успяват да осъществят контакт със защитници на човешките права, всички са подлагани на физически и психически мъчения, за да бъдат принудени да дадат фалшиви самоуличаващи признания“.

Пред непосредствен риск от екзекуция е 22-годишният Мохамад Гобадлу, чиято смъртна присъда беше потвърдена от Върховния „революционен” съд в събота. Той също е осъден за „враждебност срещу Бога“, след като е обвинен, че на протест в Техеран през септември е прегазил полицай с колата си. Майка му казава, че е бил осъден на смърт набързо, още на първото съдебно заседание, в отсъствие на адвокатите му. Позовавайки се на съдебномедицински доклад, Amnesty International смята, че е бил подложен на изтезания.

Пред заплаха от смъртна присъда са изправени и пет жени, в т.ч. Мойган Кавуси, учителка по кюрдски език и защитник на човешките права, която според IHR е обвинена в "провокиране на хората към поквара чрез публикации в социалните медии". В очевиден жест на солидарност с воденото от иранските жени протестно движение, иранската топ-шахматистка Сара Хадем участва в турнир в Казахстан без хиджаб за втори пореден ден.

Iranian woman competes in international chess tournament without hijab |  The Times of Israel
Иранската шахматистка Сара Хадем, снимка - timesofisrael.com

„Като издават смъртни присъди и изпълняват някои от тях, властите искат да накарат хората да се приберат“, казва директорът на IHR Махмуд Амири Могадам пред агенция AFP. Той признава, че подходът има известен ефект, но всъщност предизвиква „повече гняв срещу властите“.

Обединеното кралство съобщи във вторник, че спешно търси информация от иранските власти относно съобщения, че Революционната гвардия на Иран е арестувала седем души с британско-иранско гражданство заради предполагаемото им участие в протестите. 

Междувременно френската полиция съобщи, че разследват като самоубийство смъртта на иранец, открит в река Рона в Лион късно в понеделник. 38-годишният Мохамад Моради беше съобщил по-рано в социалните медии, че ще се самоубие, за да привлече вниманието на света към репресиите в Иран.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: