Мистериозно растение с "неземен цвят" се оказа нов вид

Мистериозно растение с "неземен цвят" се оказа нов вид Снимка: kobe-u.ac.jp

То има и други свои особености, освен цвета

Досега се смяташе, че в света съществува само един вид Monotropastrum humile. Японски учени обаче откриха, че растението всъщност е нов вид, което коренно променя представите за този необичайно изглеждащ род растения.

За това съобщава официалният сайт на университета Кобе.

Зелените листа и фотосинтезата някога са били считани за неразделна част от растенията. Някои от тях обаче са престанали да фотосинтезират и вместо това започват да приемат хранителните вещества, от които се нуждаят, от други организми.

Едно от тях е широко разпространеното в Източна и Югоизточна Азия Monotropastrum humile. Често расте в гориста местност, където има малко слънчева светлина, като получава хранителните вещества, от които се нуждае, от гъбички. Въпреки широкото му разпространение, по-рано се смяташе, че в света съществува само един вид от това растение.

Професор Суецугу Кенджи и колегите му обаче откриват, че тази разновидност, открита в Япония, всъщност е нов вид. Тъй като е открита за първи път в околностите на Киришима в префектура Кагошима, тя получава названието Monotropastrum kirishimense.

Резултатите от различни анализи показват някои морфологични различия, в това число следните: цветчетата и плодниците на M. kirishimense са по-закръглени, отколкото при M. humile, а коренището му е скрито по-дълбоко в околната почва (за разлика от  излизащите от почвата върхове на корените на M. humile). 

Екземплярите от вида M. kirishimenseса са по-къси над земята (по-малко от 5 см) и по-дълги под земята (повече от 10 см). Периодът на цъфтеж също е различен; цветовете на M. humile цъфтят около 40 дни по-рано отколкото тези на M. kirishimense.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: