Продукцията от отрасъл „Селско стопанство“ през 2022 г. е близо 13 млн. лв.

Продукцията от отрасъл „Селско стопанство“ през 2022 г. е близо 13 млн. лв. Снимка: pikist.com

Което е с 19,7% повече в сравнение с предходната година

Според първата оценка на икономическите сметки за селското стопанство крайната продукция по базисни цени от отрасъл „Селско стопанство“ през 2022 г. възлиза на 12 903,2 млн. лв., което е с 19,7% повече в сравнение с предходната година. Увеличението се дължи на ръст в цените - с 29,7%, докато при обемите се наблюдава спад - с 8,7%.

Стойността на продукцията, произведена в растениевъдството, е 9 643,4 млн. лв. и отбелязва увеличение спрямо 2021 г. с 19,6%, дължащо се на значителен ръст в цените - с 33,9%, докато при обемите се наблюдава спад - с 10,7%. Намалението на обемите на растениевъдната продукция се дължи предимно на спада на обемите на зърнените култури - с 16,3%, в резултат на по-ниските добиви през 2022г., в сравнение с 2021 година. Ръст на цените е наблюдаван при всички основни култури, като той е най-висок при зърнените култури - 49,1%, а именно пшеница и лимец - 52,3%, ръж - 67,8%, ечемик - 61,5% и царевица за зърно - 40,7%.

Продукцията, произведена от животновъдството, е 2 405,4 млн. лв. и отбелязва увеличение от 22,5% спрямо предходната година. Увеличението е в резултат на ръст в цените - с 21,8%, докато обемите са близки до нивата на 2021 г. - със слабо увеличение от 0,6%.

Стойността на вложените в селското стопанство през 2022 г. средства за текущо потребление достига 7 226,1 млн. лв., което е с 28,8% повече от предходната година и е в резултат на ръст в цените - с 31,8%, докато при обемите се наблюдава намаление - с 2,3%.

Брутната добавена стойност по базисни цени, създадена в селското стопанство през 2022 г., достига 5 677,1 млн. лв. и е с 9,9% по-висока от 2021 година. Увеличението е в резултат на ръст в цените - с 27,1%, докато обемите намаляват с 13,5%.

Фиг. 1. Изменение на показателите за доход в селското стопанство през периода 2007 - 2022 година

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: