Eвросъюзът налага още една странна такса на производителите

Eвросъюзът налага още една странна такса на производителите Снимка: https://pixabay.com/

Става дума за екологизиране на промишления внос чрез таксуване за свързаните с производството въглеродни емисии, пише Euronews

Европейският съюз въвежда безпрецедентен механизъм по границите си, за да прекрати безплатните „права на замърсяване“, предоставени на европейските индустриалци.

 Такъв механизъм вече е наречен „въглероден данък“, въпреки че не е данък като такъв. По-скоро това са квоти, приложими за вносни продукти, които европейските индустриалци сега трябва да купуват.

С рязкото покачване на цените на CO2 на въглеродните пазари идеята е да се избегне „екологичният дъмпинг“, при който производителите преместват производството си извън Европа, докато Брюксел насърчава света да приеме европейските стандарти.

В Европейския парламент заявиха, че тази схема, наречена „корекция на въглеродните граници“, ще бъде най-важният стълб на европейската политика в областта на климата (...). Той е предназначен да насърчи търговските партньори да прочистят своята индустрия.

На практика вносителят ще трябва да декларира емисиите, свързани с производствения процес, и ако те надвишават европейския стандарт, да получи „сертификат за емисии“ по цени на ЕС. Ако страната износител има въглероден пазар, тя ще плати само разликата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: