Как да разберете, че се готвят да ви изхвърлят от работа

Как да разберете, че се готвят да ви изхвърлят от работа Снимка: https://pixabay.com/

Неявната принуда към уволнение е явление, уви, доста често срещано: работодателите изглежда не са готови да ви уволнят сами, но ясно показват, че вече не сте особено желан на това работно място

Нека да видим как може да се определи това.

Социалната мрежа за бизнес контакти LinkedIn през август 2022 г. проведе изследване, в което взеха участие 200 хиляди потребители. Оказа се, че 48% от тях са виждали как техен колега е бил принуден да напусне или е изхвърлен от работа.

„Понякога да бъдеш принуден да напуснеш е вид политическо решение. Например, ако шефовете имат фаворити сред вашите колеги. В други случаи мениджърът може да е недоволен от вашите резултати: от негова гледна точка той ви е коментирал, дал ви е време да направите промени, но те не са се случили“, обяснява Горик Енг, кариерен консултант от Харвардския университет .

Ето няколко признака, че може да ви подтикват да напуснете.

1. Шефовете избягват сериозните разговори

„Ако имате постоянно чувство, че шефът не иска да говори с вас, това може да е знак, че искат да ви накарат да напуснете. Разбира се, може би той просто е много зает, но също така е вероятно, че той иска да избегне неудобен разговор за вашето бъдеще”, подчертава Горик Енг.

„Чест признак за принуждаване на служител да напусне е постоянното пренасрочване на срещи с началници. Основната задача на всеки лидер е да гарантира, че всички членове на неговия екип са доволни от позицията и работата си и се развиват ефективно. Ако вашият мениджър не е готов да отдели време, за да разбере какво правите в момента, това е знак за сериозен проблем“, подчертава специалистът по подбор на персонал Бони Дилбър.

Може би вашият шеф просто не вярва във вас или политиката на компанията не насърчава пълноценната грижа за служителите - така или иначе ще ви бъде трудно да работите и да развивате професионалните си умения в такава среда.

2. Проектите, от които се интересувате, отиват при други.

„Ако вашият мениджър е обещал да ви даде определена задача, а след това внезапно я е дал на някой от вашите колеги, може би той не ви оценява достатъчно и не ви вярва, предпочитайки по-доверен служител“, обяснява Горик.

В този случай експертът препоръчва да попитате колеги дали са изпитвали подобно отношение от шефа ви. Тогава си струва да опитате да говорите с него и да разберете какво можете да направите, за да ви  доверят проекти, които ви интересуват.

„На първо място е важно да разберем причините за такова решение. Наистина ли шефът ви иска да ви принуди да напуснете или не е толкова лошо и просто преувеличавате?"

3. Вашите колеги получават повишения и надбавки, а вие не.

Ако шефът не избягва среща с вас, но не може ясно да ви обясни как точно можете да се развивате и растете в компанията, това е лош знак. Възможна е и такава ситуация: получавате увеличение на заплатата, но по-малко от другите служители, а когато става въпрос за повишения, колегите винаги получават нови позиции - въпреки че вие работите не по-малко от тях.

„В такива случаи си струва да говорите директно с шефа си: какво точно можете да направите, за да получите евентуално повишение или нова позиция? Ако той не може да даде ясен отговор, според мен това показва, че няма перспективи за вас на това работно място“, обяснява Бони Дилбър.

4. Поставят ви нереалистични цели.

В някои случаи индивидуалните планове за изпълнение предоставят реални възможности за растеж и развитие на служителите. Но ако вече сте достатъчно компетентен и всички претенции към вашата работа са субективни, тогава такъв план най-вероятно е просто начин да ви изхвърлят от компанията. Особено ако сроковете и задачите в него са напълно нереалистични, а ръководството не е готово да ви окаже смислена подкрепа.

5. Вашите условия на работа се променят без предупреждение.

„Ако работодателят без предупреждение ви предявява нови изисквания, променя работните ви задължения и условията на труд, но не предлага никакви бонуси и повишения, това може да е сигнал, че искат да се отърват от вас“, предупреждава кариерният консултант Жасмин Ескалера.

Например, може да ви кажат, че единственият начин да запазите позицията си е да се преместите в друг град, само че работодателят не е готов да предложи никаква помощ при преместването. За мнозина такива условия ще бъдат са абсолютно неприемливи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: