Кандидатурата за НАТО подобрява имиджа на Финландия

Кандидатурата за НАТО подобрява имиджа на Финландия Снимка: 123rf.com

Международно проучване, включващо САЩ, Германия, Япония, Обединеното кралство, Индия, Бразилия, Турция, Южна Корея, Китай и Русия, показва, че процесът за влизането на Финландия в НАТО е привлякъл изключително внимание към страната.

Собственият медиен мониторинг на Министерството на външните работи показва, че през 2022 г. международните новини за Финландия почти са се утроили в сравнение с 2021 г. Подобни са резултатите и от международното проучване, като цели 72% от респондентите отбелязват, че са чували новини за Финландия през последната година, а 49% посочват кандидатурата за НАТО като новинарско събитие, пише dailyfinland.fi.

Според проучването, през май 2022 г. броят на интернет търсенията за Финландия е нараснал десетократно в сравнение със средните стойности в началото на годината. Най-голям процент от търсенията са били свързани с политическото ръководство на Финландия и контактите ѝ с ЕС и НАТО, финландските сили за отбрана и отношенията на Финландия с Турция.

Половината от респондентите, които си спомнят новини за Финландия, посочват, че възприятието им за страната е станало по-положително, докато само 17% от руските респонденти посочват подобрение, а 28% - влошаване на възприятието им за Финландия. Мнението за страната се е променило в положителна посока най-много в Индия (82% от отговорите), Бразилия (63%), Турция (54%) и Съединените щати (52%). 

Като причина за това 20% от респондентите посочват финландския народ, 14% - процеса за членство в НАТО и 10% - правителството и външната политика. Следват причини като икономическия растеж (9%), грижите за околната среда (8%), глобални съображения (7%), образование (7%), позиция за войната в Украйна (7%) и социална политика (5%).

От кандидатурата на Финландия за НАТО са заинтересувани цели 74% от респондентите, като най-голямо е положителното въздействие в общественото мнение на САЩ, (77%).  От друга страна,  членството в НАТО е предизвикало одобрението на едва 14% от руските респонденти, а 50% от тях съобщават, че възприятието им за Финландия се е влошило.

Изборът да се присъедини към НАТО е предизвикал желание у 49% от анкетираните да посетят Финландия, а 43% дори изявяват желание да се преместят там. Инвестиции в страната обмислят 47% и също толкова привърженици на членството ѝ в НАТО смятат да купуват финландски продукти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: