Опозицията в Тайван печели ключови райони на местните избори

Опозицията в Тайван печели ключови райони на местните избори Снимка: scmp.com

Президентката на независимия остров Цай Ингуен се оттегля от председателския пост на управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), която се представи по-слабо.

На паралелен с вчерашните местните избори референдум, избирателите отхвърлиха и намаляването на възрастовия праг за гласуване от 20 на 18 години. „Резултатите не отоварят на очакванията... Трябва да поема цялата отговорност и незабавно подавам оставка като председател на DPP“, каза пред репортери Цай Ингуен, цитирана от световните медии.

Опозиционната партия Гоминдан (KMT) спечели в повечето от големите градове, включително в столицата Тайпе. Изборите за местни съвети и кметове теоретично имат вътрешно значение и се занимават с въпроси като престъпността, жилищното настаняване и социалните грижи, а избраните съветници и кметове нямат пряка намеса в политиката на Тайван спрямо Китай.

Китайското правителство гледа на Тайван като на отцепила се провинция, която в крайна сметка ще си върне, припомня ВВС. В исторически план  обаче, остров Тайван, заедно с няколко малки острова са единствената територия на Република Китай, която китайските комунисти не завладяха след третата гражданска война в огромната азиатска държава през 1949 г. 

Тайванци смятат своя самоуправляващ се остров за независима държава  с демократична система на управление, докато Китайската народна република превръща в национална кауза „обединението” с Тайван, без да изключва възможността за постигането на тази цел със сила

Консервативната опозиция от Гоминдан (КМТ) има 35 места в 113-членния тайвански парламент и традиционно се смята за прокитайска, което партията отрича, но е за икономически ангажименти с Китай и изглежда склонна на евентуално обединение.

Кандидатът на Гоминдан за кмет на Тайпе Чан Ванан е правнук на Чан Кайши, лидерът на КМТ, управлявал по-голямата част от Китай от 1928 до 1949, когато губи от Китайската комунистическа партия и оттегляйки се в Тайван, управлява острова при еднопартийна система, до демократичните реформи, въведени в периода 1970 - 1990. 

Управляващата Демократична прогресивна партия (DPP) доминира външната политика на Тайван. Като неин кандидат, Цай Ингуен спечели убедително втори президентски мандат през 2020 г., със силната си позиция срещу претенциите на Китай и обещанието да се противопостави на Пекин – печеливша платформа в Тайван, чиито жители следят с тревога потискането на гражданските права и твърдата реакция на прокитайските власти срещу протестите в Хонконг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: