Китай си поставя за цел „много по-бързо” обединение с Тайван

Китай си поставя за цел „много по-бързо” обединение с Тайван Снимка: channelnewsasia.com

Според държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, Пекин вече смята, че настоящото статукво е „неприемливо”.

В неделната си реч при откриването на конгреса на комунистическата партия в Пекин, на който се очаква Си Дзинпин да бъде преизбран за исторически трети мандат, китайският лидер не изключи използването на сила за „обединението” с Тайван, като посочи, че „пълното обединение на страната ни трябва и ще бъде осъществено“.

„Ще продължим да се стремим към мирно обединение с най-голяма искреност и максимални усилия, но никога няма да обещаем да се откажем от използването на сила“, каза Си Дзинпин.  Китай гледа на самоуправляващия се остров като на част от територията си, но след 70 години история, Тайван вижда себе си като държава, отделна  от континентален Китай .

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън каза, че американските сили ще защитят Тайван в случай на китайска атака. Говорейки днес на събитие в Станфордския университет, Антъни Блинкен предположи, че ако Пекин не може да постигне обединение с мирни средства, ще използва принуда и вероятно сила.

„Всъщност това е, което дълбоко нарушава статуквото и създава огромно напрежение“, посочи Блинкен, и добави, че САЩ ще изпълнят ангажиментите си към Тайван и ще подкрепят защитата на острова.

Отношенията между Тайван и Китай винаги са били като ходене по тънък лед за Вашингтон. Официалната политика на САЩ не се ангажира с военни действия, но президентът Байдън изглежда не приема тази позиция, след като многократно е подчертавал, че Вашингтон ще защитава независимостта на Тайван.

През последните месеци между САЩ и Китай възникна напрежение, особено след посещението на говорителя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе.

В отговор на тази официална визита, Китай проведе широкомащабни военни учения вблизост до „непокорния” остров, който впрочем никога не е принадлежал към Китайската народна република. Междувременно тайванското правителство определи китайските военни учения като "силно провокативни". 

В същото време, Китай търгува с Тайван, който е най-големият производител на чипове в света. Като цяло, населението на острова цени независимостта си – особено след печалния пример с връщането на Хонконг в Китайската народна република, което донесе на процъфтяващия световен финансов център поредица ограничения на правата и свободите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: