Ранени ученици в Австралия при научен експеримент

Ранени ученици в Австралия при научен експеримент Снимка: doublehelix.csiro.au

Най-малко две деца от държавно основно училище Manly West в Сидни са със сериозни изгаряния и са откарани тази сутрин с линейка в болница, съобщава ВВС.

Други девет са с повърхностни обгаряния. Първоначалните доклади съобщават, че инцидентът се е случил днес около 13:00 часа местно време (02:00 GMT). Предполага се, че става дума за експеримент, провеждан на открито, в час по природни науки, съобщават местни медии. Към мястото на инцидента са насочени хеликоптери, парамедици и пожарни коли

Според службата за линейки, експериментът се е повлиял от силния вятър, който е разнесъл част от използваните горящи химикали. Децата, на възраст между 10 и 11 години, са получили изгаряния по телата си, включително по лицето, гърдите, долната част на корема и краката, пише Sydney Morning Herald. Един учител също е с леки наранявания. 

Родители казват пред BBC, че експериментът се е провел в неподходящо време, но смятат, че училището е държало нещата „под контрол”, а нагледният урок по химия се е провел от „много обичан” учител.

Експериментът действително е много популярен и „рецептата” му може да се намери в интернет. За химическия опит, нареченият Carbon Sugar Snake, се използва сода за хляб, която се смесва с малко захар, заравя се леко с пясък, напоен с метилов спирт и сместа се запалва, създавайки живописни фигури. 

Вятърът обаче е подвел малките химици и учителя им, предизвиквайки внезапно и бързо разнасяне на горящите вещества. Случаят се разследва от компетентните власти, за да се изясни дали експериментът действително е част от учебната програма, след като подобни инциденти при провеждането му в училища не се случват за първи път. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: