Германски офицер от резерва е шпионирал в полза на Русия

Германски офицер от резерва е шпионирал в полза на Русия Снимка: gazettengr.com

Държавният съд в Дюселдорф осъди в петък бившия военен на година и девет месеца затвор условно, съобщиха DW, AP и DPA.

Според правилата за поверителност, действащи в Германия, обвиняемият е идентифициран като Ралф Г., 66-годишен бивш подполковник от германския военен резерв, който в последните години е работил като мениджър продажби в малко градче край Дюселдорф и е бил член на различни бизнес-комитети.

Разследването установи, че обвиняемият е бил във връзка с високопоставени служители на руското посолство в Берлин поне от октомври 2014 г. и с контактите си като военен е обслужвал руското военно разузнаванe. 

Смята се, че е предоставял информация за военния резерв на Германия, за политиката за сигурност и отбрана на САЩ и западните му съюзници, както и доклади, анализиращи последиците за Германия от санкциите, предприети срещу Русия през 2014 г. заради анексията на Крим. Смята се също, че Ралф Г. е дал на руските дипломатически служители линк към работен документ, свързан с газопровода "Северен поток" 2.

Защитата му изтъкна, че всички предоставени от него документи и информация са общодостъпни. Съдът обаче прие това като основание за мекия характер на присъдата и определи вината му с оглед неговата готовност да навреди на интересите както на Германия, така и на САЩ”. 

Съдът смята, че демонстрирайки „изключително приятелско отношение към Русия”, действията на Ралф Г. са били подхранвани от желанието му да затвърди репутацията си на експерт по сигурността пред служителите на руското посолство, голяма част от които също са подозирани в шпионски дейности. През октомври миналата година близо до посолството беше открит мъртъв руски дипломат, разкрит по-късно като агент на руската Федерална служба за сигурност. 

След войната на Русия срещу Украйна, Германия упражнява по-голям контрол при разглеждането на случаи на официални или граждански лица с добро отношение към Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: