Тувалу ще създаде своя дигитална версия поради заплахата от пълно наводнение

Тувалу ще създаде своя дигитална версия поради заплахата от пълно наводнение

Властите на полинезийската държава Тувалу планират да създадат дигитална версия на страната си поради заплахата от пълно наводнение в резултат на глобалното затопляне и покачването на морското равнище

 Според Ройтерс това е заявил министърът на външните работи на Тувалу Саймън Кофи, говорейки на конференцията на ООН за климата, която се провежда в Шарм ел-Шейх.

„Земята ни изчезва – нямаме друг избор, освен да станем първата цифрова държава. Нашата земя, нашият океан, нашата култура са най-ценните активи на нашия народ. И за да ги предпазим от вреда, независимо какво се случва в материалния свят, ние ще ги преместим в облачно хранилище“, каза Кофи.

Цифрово копие на Тувалу ще бъде качено в метавселената, онлайн пространство, с което потребителите  използват технологии за разширена и виртуална реалност, за да взаимодействат.

Тувалу се намира между Австралия и Хавай. Площта на острова е 26 кв. км. Населението, според резултатите от преброяването през 2021 г., е 11,9 хиляди души.

През 2021 г. на срещата на върха за климата в Глазгоу беше показано видео съобщение от Саймън Кофи, което той е записал, докато е във вода до колене. Така министърът искаше да покаже, че поради изменението на климата Тувалу и други островни държави от тихоокеанския регион скоро ще бъдат наводнени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: