Почина иранецът, станал прототип на героя на Том Ханкс от филма "Терминал"

Почина иранецът,  станал прототип на героя на Том Ханкс от филма "Терминал" Снимка: Eric Fougere/VIP Images/Corbis via Getty Images

Ирански бежанец, живял 18 години на летище "Шарл де Гол" в Париж, почина в събота, съобщава The Guardian, позовавайки се на служители на летището

Мехран Карими Насери е починал от сърдечен удар на Терминал 2F около обяд на 12 ноември. Според говорител на летището,  полицията и медицинският екип са му оказали помощ, но не са успели да го спасят.

Карими Насери, за който се смята, че е роден през 1945 г., е живял на Терминал I на летище Шарл де Гол от 1988 до 2006 г. Според говорителя на летището, през последните седмици той отново е живял там.

Неговата история вдъхновява американския кинорежисьор Стивън Спилбърг да създаде филма "Терминал", в който главната роля се изпълнява от Том Ханкс.

Интересното е, че Насери е имал статут на бежанец с разрешение за пребиваване и е можел спокойно да напусне летището. Освен това той имал и  пари, които получил като хонорар след излизането на филма.

Впоследствие той профукал тези пари и се върнал на летището. Изданието отбелязва, че у него са намерени няколко хиляди евро.

Филмът "Терминал" разказва историята на Виктор Наворски, който пътува до Ню Йорк от Източна Европа. Докато героят на лентата лети в самолета, в родината му се случи държавен преврат. Заседнал на международното летище JFK с паспорт от нищото, на него му е забранено да влиза в Съединените щати и трябва да прекарва дните и нощите си на пейки пред изход 67, докато войната в родната му страна свърши.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: