Европейската комисия ще въвежда нов стандарт за автомобилите

Европейската комисия ще въвежда нов стандарт за автомобилите Снимка: https://pixabay.com/

Европейската комисия предлага да се въведе нов стандарт за автомобилите Евро-7, който трябва да намали количеството на вредните емисии и ще се прилага не само за леки автомобили, но и за камиони и автобуси

Европейският съюз възнамерява да забрани продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене към 2035 г., но такива превозни средства, които замърсяват въздуха, ще останат по пътищата до 2050 г.

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон отбеляза:

„Нашето предложение наистина ще измени ситуацията, тъй като през 2035 г., благодарение на Евро 7, изборът на леки автомобили ще бъде намален с 35% в сравнение с това, което имаме днес с Евро 6. За тежкотоварните автомобили тази цифра е още по-висока - 50 %, за нас това е значителна промяна."

Европейската асоциация на производителите на автомобили обаче се отнесе скептично към предложението на Брюксел. Според професионалистите в бранша, настоящите стандарти вече са достатъчно строги и новият стандарт само ще увеличи цената на автомобилите.

От Ford of Europe заявиха, че секторът трябва да се съсредоточи върху пълен преход към електрически превозни средства, вместо да пренасочва ресурсите си към „вчерашните технологии“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: