Най-голямата германска петролна и газова компания е сътрудничила с „Газпром”

Най-голямата германска петролна и газова компания е сътрудничила с „Газпром” Снимка: energyintel.com

Wintershall Dea е доставяла на руския газов монополист компонент за производството на реактивно гориво за бомбардировачи, твърди съвместно разследване на Der Spiegel и ZDF.

„Газпром” е партньор на Wintershall Dea в съвместното предприятие „Ачимгаз”, което разработва нефтени и газови залежи в Западен Сибир и според журналистите, произвежда като страничен продукт газов кондензат, известен още като "бял петрол". Суровината се доставя в големи количества в рафинерията на „Газпром” в Омск, преработва се като съставка в реактивното гориво, което пък се изпраща на военните летища.

Разследващите са установили, че такива доставки са получили най-малко 9 руски въздушни бази с изтребители, използвани както срещу военни, така и срещу цивилни цели в Украйна, включително над Чернигов и Мариупол.

Wintershall Dea отрича обвиненията, че е помагала на Русия във войната. Компанията твърди, че не участва в преработката на газовия кондензат, но не може да гарантира, че продуктът, добиван с нейно участие, се използва само за граждански цели. Според Wintershall Dea, опасенията, че с него се произвежда гориво за бомбардировачи, са "пресилени и несъстоятелни".

От компанията припомниха, че осъждат руската инвазия в Украйна и са се отказали от инвестиции и нови проекти с Руската федерация. В същото време, Wintershall Dea не се изтегля от Русия. Компанията продължава участието си в „Ачимгаз” и разработването на Уренгойското нефтено и газово находище в Сибир, както и в още три проекта за разработване на Южноруското газово находище. 

Освен това Wintershall Dea притежава 15,5% от Nord Stream AG, бездействащия за момента оператор на газопроводите „Северен поток”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: