Руски милиардери се отказват от руско гражданство

Руски милиардери се отказват от руско гражданство Снимка: forumdaily.com

Само за последните два дни двама руски топ-бизнесмени вече не са руски граждани – съоснователят на банковата услуга Revolut Николай Сторонски и основателят на Tinkoff Bank Олег Тинков.

За решението на Сторонски, съосновател и главен изпълнителен директор на Revolut, съобщи The Теlеgраph. На 19 октомври неговият баща, бизнесменът Микола Сторонски, беше включен в санкционния списък на Украйна, като бивш генерален директор на АД „Газпром промгаз“. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна заяви, че Сторонски-старши „е отговорен за материалната и финансова подкрепа на действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“.

Цитирайки представител на Revolut, Forbes пише, че Николай Сторонски се е отказал от руско гражданство още преди баща му да попадне под украински санкции. Освен руско, Сторонски-младши има и британско гражданство и сега се опитва да получи банков лиценз за Revolut в Обединеното кралство. От самото начало на войната в Украйна, Николай Сторонски се обяви против действията на Москва и спря операциите на Revolut в Руската федерация и Беларус.

Заради войната в Украйна основателят на Tinkoff Bank, Олег Тинкоф, загуби цяло състояние – миналата година той беше на 32-ро място в списъка на руските милиардери с богатство от $4,7 млрд, но в списъка за 2022 г. въобще го няма. Тинков обяви решението си да се откаже от руско гражданство в Instagram, мотивирайки постъпката си с антивоенни съображения.

„Официално се отказах от руско гражданство! Не мога да гледам всичко това и да ме свързват с фашизма на Путин! Не разбирам как мои бивши сънародници ей така убиват и грабят мирни хора“, казва основателят на Tinkoff Bank.

Тинков призова и други руски бизнесмени да последват примера му, да се откажат от руски бизнес и гражданство и да спрат да „работят за фашизма“. Той не крие убедеността си, че причина за конфликта в Донбас, започнал през 2014 г, е намесата на Москва.

През март 2022 г. Олег Тинков попадна в британския списък на санкционирани руски олигарси. По-късно някои от ограниченията му отпаднаха. През пролетта семейството му принудително продаде дял в Tinkoff Bank на руската инвестиционна компания Interros - в противен случай банката можеше да бъде национализирана заради антивоенната позиция на собственика ѝ.

От началото на войната в Украйна от руското си гражданство се отказаха милиардерът Тимур Турлов, основател на инвестиционната компания Freedom Finance, милиардерът Юрий Милнер, основател на групата DST Global fund и бивш съсобственик на Mail.Ru Group и милиардерът Рубен Варданян, бивш главен изпълнителен директор и основен акционер на инвестиционната банка „Тройка Диалог”, който на 20 октомври обяви, че ще стане министър-председател на Нагорни Карабах.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: