Русия блокира Черноморската инициатива за износ на украински храни

Русия блокира Черноморската инициатива за износ на украински храни Снимка: farm-europe.eu

Украинският президент Володимир Зеленски определи този ход като „доста предвидим”.

От сключването на споразумението през юли, Украйна е изнесла от черноморските си пристанища над 9 милиона тона зърно, припомнят световните медии. Русия от доста време заплашва, че ще осуети инициативата, като обикновено „негодува”, че храните не отиват в най-нуждаещите се страни, въпреки редовните публични отчети на Агенцията по прехрана и земеделие при ООН (FAO), която се занимава с разпределението на зърното.

Този път Кремъл намери причината в съботната атака с дронове срещу руския черноморски флот в пристанището на Севастопол, която приписа на Украйна. 

Макар че по-рано в събота обяви нанесените щети за „незначителни”, а дроновете – за „унищожени”, в по-късното си изявление назначеният от Москва губернатор на Севастопол, нарече съботната атака "най-масивната" на полуостров Крим, но заяви, че няма повредена „гражданска инфраструктура” и че пристанището е затворено „временно”. Според аналитичната структура GeoConfirmed, въз основа на сателитни снимки и видео, заснето от очевидци, са засегнати най-малко три руски кораба.

Руското външно министерство излезе с изявление, че „Руската страна не може да гарантира безопасността на цивилните сухотоварни кораби, участващи в Черноморската инициатива и преустановява нейното изпълнение от днес за неопределен период от време“.

Поемайки ролята си в самодейната пиеса „всички срещу нас”, руското министерство на отбраната съобщи в Telegram: „В светлината на терористичния акт, извършен от режима в Киев с участието на британски експерти срещу кораби на Черноморския флот и цивилни кораби, участващи в охраната на зърнените коридори, Русия спира участието си в изпълнението на споразумението за износ селскостопански продукти от украинските пристанища“. Сутрешната Telegram-емисия на министерството обвини същите британски експерти и в участие в експлозиите по газопроводите „Северен поток”. 

Великобритания категорично отхвърли и двете твърдения, заявявайки, че „Тази измислена история от епичен мащаб говори по-скоро за споровете, които се водят вътре в руското правителство“. Франция също обяви, че не вярва на руските обвинения.

Украйна определи претекста за блокиране на Черноморската инициатива като "фалшив” и заедно с ООН и ЕС призова за запазването ѝ. Турция, която контролира изпълнението на сделката, обяви, че не е била „официално уведомена” за оттеглянето на Русия.

Едва ли поредното нарушаване на международно споразумение от страна на Русия изненадва някого, но украинският външен министър Дмитро Кулеба призова в Twitter: „Всички държави да изискат Русия да спре своите „игри на глада” и да се ангажира да изпълни задълженията си“.

Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик допълни: „Жизненоважно е всички страни да се въздържат от всякакви действия, които биха застрашили ключова хуманитарна дейност като Черноморската инициатива за зърно”.

От Белия дом заявиха, че Русия използва храната като оръжие.  „Защо шепа хора някъде в Кремъл могат да решат дали ще има храна на масите на хората в Египет или в Бангладеш?“ запита украинският президент Володимир Зеленски и призова за силен международен отговор както от ООН, така и от двадесетте най-големи икономики в света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: