Кремъл поиска преговори със САЩ

Кремъл поиска преговори със САЩ Снимка: culturacolectiva.com

Докато руската армия е на ръба да загуби Херсон, а Украйна атакува руския Черноморския флот, руските власти отново изразиха желанието си да започнат преговори за излизане от задънената улица, наречена „специална военна операция” в Украйна.

Същевременно, не спират руските удари по граждански обекти в Украйна. Това не попречи на говорителя на Кремъл, Дмитрий Песков да заяви вчера, че Владимир Путин непрекъснато говори за готовността си за преговори и Западът „трябва да знае това, трябва да го чуе“. Той обаче отново се опита да върне времето назад, като подчерта, че Путин може да поднови преговорите със САЩ, ако Вашингтон е готов да разгледа „проектодокументите, които бяха представени декември – януари, както на Брюксел, така и на Вашингтон, цитира детайли от „мирното” предложениеThe Moscow Times.

Т.е., отново става дума за споразумения, гарантиращи „сигурността на Русия”, изтегляне на силите и оръжията от всички страни, станали членки на НАТО след 1997 г., както и ограничаване на разширяването на Алианса на изток.

Песков не показа и следа от някаква промяна във вижданията, или придобит опит след 8 месеца война и поредица от поражения, десетки хиляди жертви и масова мобилизация, но не пропусна поучително да подчертае, че желанието за преговори не може да се разглежда като признак на слабост.

„Само силният може да си позволи да протегне ръката на мира и ръката на преговорите“, каза той и добави, че Западът „трябва да види червените линии“, които Русия многократно е чертала и които Путин отново потвърди в последната си реч в петък.

Почти едновременно с Песков и руският външен министър Сергей Лавров обяви желанието си да седне на масата за преговори за разрешаване на конфликта в Украйна. „Готовността на Русия за преговори, включително на нейния президент Путин, остава непроменена“, каза той в интервю, каквото и да имаше предвид под „готовност”, след неколкократно провалените разговори между Русия и Украйна. Според него, Москва е готова да обсъжда "реалистични предложения", които да се основават на "принципите на равенството" и да са насочени към "търсене на компромиси".

Отново опитвайки се да прояви авторитаризъм, Кремъл по странен начин съчета желанието си за преговори със заплаха за световния пазар на храни, спирайки т.нар. Черноморска инициатива на ООН – хуманитарна програма за износ на украински селскостопански продукти през украинските пристанища на Черно море, където в момента вече чакат 21 кораба, натоварени с украинско зърно за гладуваща Етиопия.

Изглежда също в дух на „желание за преговори”, днес сутринта Русия е нанесла масирани ракетни удари по украински градове, включително Киев, Харков, Запорожие и др., причинявайки прекъсвания на електрозахранването и водата, потвърдиха пред ВВС украински официални лица.

Оценявайки състоятелността на руските „мирни” намерения, миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че на престоящата среща на G 20, където Путин може да отиде, Джо Байдън не възнамерява да преговаря с руския президент. „Ако имаше възможност за реалистична дипломация, щяхме да се възползваме от нея. Но засега не виждаме такава възможност“, каза Блинкен и добави, че за да разреши конфликта с Украйна, Русия трябва да преговаря с Киев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: