Русия заплашва да атакува американските сателити Starlink, Planet Labs и Maxar

Русия заплашва да атакува американските сателити Starlink, Planet Labs и Maxar Снимка: voaafrique.com

Търговските сателити на САЩ, които се използват, за да помагат на Украйна, могат да станат „легитимни цели“ за руски удар, заяви Константин Воронцов, заместник-директор на отдела за неразпространение и контрол на оръжията при руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

„Говорим за участието на САЩ и техните съюзници във въоръжени конфликти, чрез компоненти на гражданската инфраструктура в космоса, включително търговски. Квазицивилната инфраструктура може да бъде законна цел за ответен удар“, каза говорител на руското външно министерство и поучително обясни: „Тези държави очевидно не осъзнават напълно, че подобни действия по същество представляват непряко участие във въоръжени конфликти“.

Данни от американски търговски сателити помагат да се проследи движението на руските войски, а медиите редовно използват сателитни снимки в публикациите си за войната, както и в журналистически разследвания на военни престъпления, извършени от руската армия. 

След нахлуването на Русия, Украйна получи от Илон Мъск около 20 000 сателитни интернет терминала Starlink, които се превърнаха в жизненоважен източник на комуникация, дори при унищожени клетъчни и интернет мрежи. 

През ноември 2021 г. руското министерство на отбраната обяви, че тества противосателитни оръжия. Като част от тестовете беше унищожен неактивният руски космически кораб "Целина-Д", изведен в орбита през 80-те години на миналия век. Тогава САЩ обвиниха Русия, че застрашава Международната космическа станция, а говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че в резултат на тестовете, в космическото пространство вече плуват нови 1500 фрагмента земни отпадъци. 

В началото на октомври руското министерство на отбраната обяви, че провежда "експерименти с космически кораби на чужди държави", но не уточни какви.

По логиката, допускаща удари срещу чуждите сателити, Русия може да разпростре претенциите си изобщо върху снабдяването на света с каквото и да било, ако то включва Украйна. Подобна политика впрочем напълно съответства на очевидната нагласа на Москва да руши, да ограничава „неудобна” информация и да въвлече света в агресивните си действия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: