Телефонен разговор поднови контактите между министрите на отбраната на САЩ и Русия

Телефонен разговор поднови контактите между министрите на отбраната на САЩ и Русия Снимка: thehindu.com

По данни и на двете министерства, Лойд Остин и Сергей Шойгу са разговаряли вчера на различни теми, включтелно войната в Украйна.

Телефонното обаждане е първият потвърден контакт между двамата висши служители на отбраната от май насам, и вторият след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Говорител на Пентагона каза, че Остин е призовал Шойгу да запази отворени „линиите за комуникация“ относно войната в Украйна.

„Министър Остин подчерта, че е от важто значение да се поддържа комуникацията между двете страни на фона на продължаващата война срещу Украйна“, каза бригаден генерал Пат Райдър в изявление след телефонния разговор.

В своя официален канал в Telegram Министерството на отбраната на Москва не се впусна в подробности, а просто съобщи, че двамата висши военни са обсъдили„текущи въпроси на международната сигурност, включително ситуацията в Украйна“.

След началото на военната кампания на Русия в Украйна, отношенията между Москва и Вашингтон са близки до точката на замръзване, САЩ подкрепят Украйна и наложаха редица тежки санкции срещу дейности, организации и лица от Русия. Москва пък обвинява САЩ, че удължават конфликта, като предоставят финансова и военна помощ на Украйна.

По-рано този месец Джо Байдън каза, че "няма намерение" да се среща с Владимир Путин, но не изключи потенциални разговори. От своя страна, руският президент заяви миналата седмица, че "не вижда необходимост" от лична среща с президента на САЩ. Една опция за това е срещата на върха на страните от G 7, която ще се състои през ноември в Индонезия.

Междуврменно, САЩ блокираха участието на Русия в международната конференция на МААЕ, "Атомната енергетика през XXI век", която ще се проведе от 26 до 28 октомври във Вашингтон, съобщиха за РИА „Новости” от държавната корпорация за атомна енергия "Росатом”. Членовете на руската делегация не получиха американски визи, което според "Росатом" е проява на неуважение от страна на САЩ към МААЕ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: