Актьорът от Star Wars Марк Хамил събра средства за 500 дрона за Украйна

Актьорът от Star Wars Марк Хамил събра средства за 500 дрона за Украйна Снимка: nerdpool.it

Историята прилича на сюжет за следващ епизод на „Междузвездни войни” – фантастичната космическа сага, в която Хамил изигра ролята на Люк Скайуокър.

В разгара на разследването по повод незаконните доставки на ирански дронове на Русия, пред радио Bloomberg актьорът разказа за участието си в кампанията „Армия от дронове”, която украинското правителство осъществява официално чрез платформата United24

„Много е просто. Украйна има нужда от дронове. Те определят изхода от войната, те наблюдават границите, те са очи в небето. И бях наистина шокиран, когато ми казаха, че Украйна е получила над 500 дрона, откакто започнах участието си в кампанията на United24“, коментира Хамил. 

Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски оповести, че 71-годишният Хамил е приел да бъде посланик на проекта „Армия от дронове“ на United24. Сред множеството известни личности, които са подкрепили кампанията, е и знаменитата актриса и певица Барбра Стрейзънд. Инициативата предвижда редовни доставки на дронове, ремонт и бърза подмяна на устройствата, както и обучение на пилоти за украинските въоръжени сили.

В интервюто си Хамил изрази своята благодарност към всички, подкрепили платформата и сподели, че се чувства горд от мисията си.

„В тази дълга и неравна битка Украйна се нуждае от непрекъсната допълнителна подкрепа. Знам със сигурност, че украинците се нуждаят от дронове, за да защитят земята си, свободата си и ценностите на целия демократичен свят”, каза в интервюто си Хамил и призова: „Сега е най-доброто време всички да се съберат и да помогнат на Украйна да се изправи в тази война с империята на злото”.

* Марк Ричард Хамил ( Mark Richard Hamill) е американски театрален, озвучаващ и филмов актьор, носител на награда „Еми“, награда на „БАФТА“ и три награди „Сатурн“. Хамил е най-известен с ролята си на Люк Скайуокър в трилогията за „Междузвездни войни“ и с озвучаването на Жокера от Анимационната вселена на ДиСи. От 2018 г. има звезда на Холивудската алея на славата.    

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: