Евросъюзът намери решения на енергийната криза, но засега без таван на цените на газа

Евросъюзът намери решения на енергийната криза, но засега без таван на цените на газа Снимка: https://pixabay.com/

Късно през нощта лидерите на ЕС постигнаха споразумение за справяне с енергийната криза

По-специално става дума за доброволно съвместно закупуване на газ, „енергийна солидарност“ в случай на прекъсване на доставките и усилия за пестене на електроенергия.

В същото време страните членки не можаха да се споразумеят за таван на цената на газа - тази идея беше разкритикувана от Унгария, Германия и Холандия.

Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет:

„Както следва от писмените заключения, има силна и единодушно споделена решимост да действаме като единен фронт в Европа за постигане на трите цели за понижаване на цените, осигуряване на доставките и продължаване на работата за намаляване на търсенето.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия:

„Възнамеряваме да отделим до 40 милиарда евро от средствата, останали от предишната финансова схема, така че чрез това държавите-членки да могат да помогнат на най-засегнатите от енергийната криза, уязвимите домакинства или малките и средни предприятия . Но всъщност са необходими повече средства за подпомагане на малкия и среден бизнес, както и на по-големите индустрии, за да се справят с високите цени на енергията и тук инвестициите са много важни.
 

Срещата предложи система за обединяване на покупките на газ с възможност за коригиране при изключителни обстоятелства.

Освен това Брюксел настоява за създаването на нов индекс, който да отразява по-добре състоянието на пазара след рязкото намаляване на вноса на синьо гориво от Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: