127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция

127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

От 2015 г. България има сключено споразумение с Европейската космическа агенция

За период от 6 години 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията „50 години България - космическа държава“, организирана от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките. 

От 2015 г. България има сключено споразумение с Европейската космическа агенция. До края на 2021 г. в тръжни процедури на Агенцията са участвали 127 фирми и се изпълняват 39 проекта на стойност над 12 млн. лева. Проектите са свързани с наблюдение на Земята, космическа наука и технологии, телекомуникации и др., стана ясно от изказването на икономическия министър.

„България може да се похвали с редица успехи в много сфери на науката. Със сигурност обаче космическите изследвания заемат челна позиция в този списък и са сред тези причини, които в определени моменти са направили така че светът да говори за България и българските учени“, подчерта министър Стоянов. 

Той поздрави всички допринесли за развитието на космическите изследвания в България. „Зная, че през изминалите пет десетилетия е имало върхове и спадове. Исторически успехи, но и огромни трудности. Половин век по-късно обаче категорично можем да кажем едно: България е една от държавите със сериозни постижения в тази област“, подчерта министър Никола Стоянов. 

В официалното откриване участие взеха директорът на Института за космически изследвания и технологии към БАН проф. д-р Георги Желев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, командирът на Военновъздушните сили Димитър Петров, космонавтите Георги Иванов и Александър Александров, и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: