BMW ще премести производството на електрически Mini от Великобритания в Китай

BMW ще премести производството на електрически Mini от Великобритания в Китай Снимка: https://pixabay.com/

Германската Bayerische Motoren Werke AG (BMW) планира постепенно да прекрати производството на електрически Mini в Обединеното кралство следващата година и да го премести в Китай

Това нанася сериозен удар върху надеждите на Великобритания, че може да се превърне в глобален център за производство на екологични автомобили, пише Times.

Производството на електрически превозни средства в завода, разположен в покрайнините на Оксфорд, ще приключи следващата година като част от плановете за промяна на гамата на автомобилния производител от 2024 г., казаха от BMW. Капацитетът на завода е около 40 000 електрически Mini на година.

Съвместното предприятие на BMW с китайската Great Wall Motor ще позволи на компанията да произвежда хечбеци и малки SUV в Източен Китай, както и следващото поколение Mini Aceman с нулеви емисии.

От BMW разказаха още, че новата електрическа версия на Countryman - най-големият автомобил в гамата Mini - ще се произвежда в завода в Лайпциг.

Бензиновите Mini Coopers ще се произвеждат в Оксфорд във версии с три врати, пет врати и кабриолет за износ на пазари като САЩ, Япония и Близкия изток.

В същото време BMW потвърди, че ще запази производството на Mini с двигател с вътрешно горене до 2030 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: