Economist: светът е изправен пред нова макроикономическа ера

Economist: светът е изправен пред нова макроикономическа ера Снимка: РИА Новости

Economist заяви, че светът е на прага на нова болезнена макроикономическа епоха

Световната икономика се намира в такъв силен стрес, след който неизбежно ще последва нов режим, пише списание Economist.  .

Признаците за "разклащане" на обичайния икономически ред показват, че чрез болезнени сътресения на макроикономическите процеси ще се появи нова ера на развитие.

През последните няколко месеца ситуацията на световните финансови пазари се намира в турбуленция, което засилва признаците на стрес на глобалната икономика.                                                                                                    

Както пише изданието, въпреки че тези признаци са съвсем нормални за пазарите с тенденция към спад и показват предстояща рецесия, освен това те показват "болезнената поява на нов режим в световната икономика". 

Промяната, която наблюдаваме, може да има същите последици като разцвета на кейнсианството (макроикономическа теория, възникнала след Голямата депресия в САЩ) след Втората световна война, както и преориентирането към свободните пазари и глобализацията през деветдесетте години на миналия век.

Според експерти новата икономическа ера ще помогне на богатите страни да се измъкнат от капана на бавния растеж, започнал през 2010 г. и да се справят с големите житейски въпроси, като например застаряващото население и борбата с изменението на климата на планетата.

От друга страна обаче, новата ера носи сериозни опасности. Първият предвестник е финансовият хаос, след което трябва да се очакват безконтролни държавни разходи.                                                                                                   

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: